< tilbage 10-01-2021 - 10:55

Kom i balance på hesteryg med RytterYoga® – DEL 2

VEJEN TIL STØRRE HOLDBARHED, RIDEGLÆDE OG PRÆSTATIONER

AF: SØS FEJERSKOV-QUIST / FOTO: MAJKEN SOELBERG

 

Artikel fra Malgré Tout Magasin #2

I Malgré Tout 01 fortalte jeg, hvordan man bl.a. ved hjælp af to badevægte kan tjekke, om man er i fysisk balance. Der er rigtig fint, hvis du er i ligevægt, når du står på de to badevægte, men balancen skal også fungere, når der er bevægelse under dig.

 

 

DEN MEKANISKE HEST

Man kan teste om rytteren er i balance, når der er bevægelse under rytteren på flere forskellige måder. Jeg tester altid rytterens balance ved at placere små luftfyldte bolde under rytterens sæde. Testen kan foretages både på en stol, på gulvet eller i sadlen som vist på (foto 1). Når ryttere kommer til mine træningsfaciliteter i Farum, kan de få testet deres balance på Anky van Grunsvens mekaniske hest, (foto 2). Den mekaniske hest kan med sine bevægelse til både højre og venstre samt et specieldesignet program, afslører en hel del om rytterens balance.

 

BALANCETRÆNING BÅDE HJEMME OG PÅ JOB
Når jeg underviser eller holder kurser, medbringer jeg altid Balimo stolen. Balimo stolen er en anden og effektiv måde at teste og træne balancen, (foto 3). Stolen har et unikt sæde med 3D bevægelse og her får du ”kontant afregning” for stramme muskler eller ubalance. På foto 4 og 5 ses det tydeligt, at der er et bedre sving af rygsøjlen til den ene side end til den anden side. Træner man med stolen dagligt, vil man hurtigt opleve et effektivt resultat. Stolens bevægelse får nemlig løsnet de stramme steder i kroppen, samtidig med at du træner dine indre stabiliserende muskler omkring korsettet. Balimo stolen fungerer rigtig godt som møbel/kontorstol og mange af mine kursister/elever, bruger da også stolen hver dag som arbejdsstol.

 

Mens resten af kroppen modtager bevægelse nedefra og du træner din balance, ja så kan du jo lige så godt træne rolige hænder til en stabil tøjlekontakt. En bevægelse du selv skal kunne kontrollere på en afspændt måde.

 

Jeg har valgt en forholdsvis enkel, men meget effektiv metode til at måle tøjlekontakten på. Jeg bruger Rein Tension Device, der er udviklet af firmaet Centaur og godkendt af ISES The International Society for Equestrian Science.

 

Rein Tension Device består af to sensorer, som placeres mellem bid og tøjle på hesten (foto 6 og 7). Gennem en transmitter sendes der data til et specialdesignet computerprogram, hvilket gør det muligt at se liveoptagelse af målingen direkte på en computer (foto 8).

 

Programmet viser grafer, for minimum og maksimum træk i tøjlerne samt forskel på højre og venstre tøjle. Efter endt optagelse viser programmet data om gennemsnitligt træk på højre og venstre tøjle, samt højeste og laveste træk på de to sider.

 

Tøjletryksmålingen giver et utrolig præcist billede af, hvordan balancen er hos den samlede ekvipage. Man kan helt tydeligt se, hvordan rytteren bruger hhv. højre og venstre side i den generelle ridning, men den viser også selv de mindste udsving ved fx overgange eller når der springes. Målingen kan optages og derefter sættes ind i en graf, så man kan følge udviklingen undervejs. Det er som sagt meget enkelt at udføre, og kan bruges af alle ryttere, der ønsker en bedre balance i ridningen. Målingen kan foretages både under den daglige rid­ning (bane) og ved undervisningen hos den træner, du normalt går hos.

 

Jeg har god erfaring med at foretage målingerne sammen med både rytteren og rytterens træner, og jeg er stødt på mange overraskelser i løbet af den tid, jeg har brugt udstyret. Det er nemlig ikke altid, at øjnene ser alt, og det er ofte sket at målingsudstyret viser noget helt andet, end det rytteren føler. Så på den måde har tøjletryksmåleren hjulpet mange med at få korrigeret selv helt små ure­gelmæssigheder til stor glæde for både rytter, hest og træning og med bedre præstationer som følge. Det er en god idé at foretage målingerne med jævne mellemrum og på den måde sikre, at man ikke er falder tilbage i ”gamle vaner”.

 

Desuden viser udstyret meget tydeligt, hvis rytteren (som mange gør) holder balancen for meget i tøjlerne, foto 9. Hvis rytteren selv kommer i balance via undervisningen undervejs i målingen, ses tøjlekontakten finere og lettere lige med det samme. Det er selvfølgelig det mest ønskelige for begge parter.

 

I Malgré Tout 03, giver jeg flere gode forslag til, hvordan du forbedrer din balance.

 


FAKTABOKS

 

SØS FEJERSKOV-QUIST

  • Født 1966
  • Gift, mor til 3 børn
  • Forfatter til bogen ”I balance på hesteryg” i samarbejde med human-og hestefysioterapeut, og træner Claus Toftgaard.
  • Indehaver af Fit2Ride og udvikler af Rytteryoga, hvor hun træner og uddanner nye instruktører.
  • Har udviklet Fit2Ride konceptet. Konceptet tager det bedste fra Hatha-yoga, Iyengaryoga, Poweryoga, Pilates, stresshåndteringsteknikker, holdningskorrektion, træning med elastik, øvelser på Balimo stolen m.v.
  • Søs er uddannet lærer.

 

< Tilbage