< tilbage 08-01-2020 - 13:28

Wendy Junior- youngriders - Sid rigtigt på hesten 1

Super artikel fra December 2019 for  junior- youngriders. Voksne må gerne kigge med. De kan også lære noget ;o)


 

 

Skævhed og ubalance i rytterens krop forplanter sig hurtigt til hesten og kan være årsag til skader. Wendy har besøgt Søs Fejerskov-Quist, som viser, hvilke enkle øvelser du selv kan lave, så du sikrer dig, at du sidder rigtigt i sadlen og skåner både dig selv og din hest.

Søs Fejerskov-Quist er kvinden bag Fit2Ride, og hun har udviklet RytterYoga-konceptet. For Søs er det rytterens kropsbygning og kropsholdning, der er i fokus. Ved hjælp af enkle øvelser og en større krops- bevidsthed, kan du blive en bedre
”Stort set alle kender til ubalancer i form af “rustne steder” og asymmetrier i kroppen. Det skal rettes, før du kan få det optimale udbytte ud af din træning og undervisning. Meget af det, der udfordrer dig i dag- ligdagen eller i din sport, kan løses ganske enkelt, og du vil opleve, at du får endnu mere ud af dine un- dervisningstimer,” forklarer Søs, som ser sin træning som et supplement til rytterens faste træner.

Undervisning med eller uden hest

Det er ikke altid, at Søs oplever eleverne til hest. Meget af hendes træning foregår nemlig i et træ- ningslokale, hvor hun igennem forskellige øvelser arbejder med elevernes holdning og kropsbevidsthed. ”Det er vigtigt, at man som rytter bliver opmærksom på sin holdning, også når man ikke sidder på hesten. De vaner, vi har, når vi går rundt, tager vi med op i sadlen. Og det skal hesten ikke lægge ryg til. Desu- den sparer man tid ved at løse problemerne fra jorden først,” fortæller Søs. ”De unge sidder meget ned i skolen eller hænger i sofaen med computeren. Det er vigtigt, at de får en korrekt holdning ind i hver- dagen. Det gør, at man kan spare dem for at få ondt i kroppen. Det handler om at få de unge mennesker til at have fokus på det i hverdagen.”  

Da Wendy besøger Søs, har hun besøg af Asta, som har udfordringer i sin ridning og har brug for værktøjer til at løse dem.
Det er første gang, Søs ser Asta ride. Men hun har tidligere undervist hende i træningslokalet. Asta har sin faste træner med.

”Det er vigtigt, at træneren er med, så de kan arbejde videre, når de kommer hjem. Ellers kan de falde tilbage i de gamle vaner,” siger Søs, der også giver træneren tips til, hvordan de kan træne den enkelte elev.
Asta starter med at trække rundt med sin hest, og herefter skal hun varme op og vise, hvordan hun plejer at ride.
”Jeg kigger meget på, hvordan samspillet er mellem ryt- teren og hesten. Følges de ad? Går de i takt, eller kom-

mer hesten slæbende af sted med rytteren? Jeg ser på, hvordan energien er mellem dem. De skal følges ad. Hvis de ikke følges ad på jorden, gør de det heller ikke, når rytteren er på ryggen,” forklarer Søs.

”Det er vigtigt, at rytteren begynder at blive opmærk- som på de små ting. Det hele starter, når de skal sadle op. Står de og sms’er med veninderne, mens de sadler op, eller har de fokus på hesten? Læg telefonen væk og hav fuld fokus på det, du gør. Det handler om at være til stede.”
Asta er 11 år, og hun har haft Ladina siden 2018. Ladi- na er lærenem og vil gerne arbejde. Ladina er meget fremadgående, så Asta træner meget de halve parader. Tidligere er Ladina blevet brugt som springpony.
I starten af 2019 fik Ladina en låsning af lænden, så
de har brugt tid på genoptræning. Asta arbejder meget med, at den skal bruge sin ryg- og mavemuskler og gå frem og ned. Den har tendens til at blive stærk i nakken og rejse hovedet. Den er sart i munden og lidt stiv i højre side. Det er en proces, der tager tid, men hun får hjælp af sin part, der både underviser og rider Ladina. De arbejder med forskellige former for træning af Ladina, så det bliver afvekslende træning: Dressur tre gange om ugen, longering to gange om ugen, og så veksler de mellem bomtræning, skovture og fridage. Det er Astas store drøm at ride militarystævne på Ladina, men indtil videre glæder hun sig til, at de kan starte stævner sammen. I starten bliver det dressurstævner, men hun vil også gerne prøve kræfter med et springstævne. Og det glæder hun sig rigtig meget til.

Astas udfordring:

Astas kommer til at spænde op og sidde skævt, hvilket får Ladina til at blive endnu mere fremadgående.
”Hvis man hænger i overkroppen, er det signal til, at hesten skal gå frem. Den bliver tung på tøjlen og på forparten. Hvis du kommer tilbage i overkroppen og sidder i balance, vil hesten slappe af,” forklarer Søs. ”Så det handler om at få Asta til at slappe af og sidde tilbage i sadlen.”

Asta bruger en chambon, som skal hjælpe med til at
få Lavina til at tage hovedet frem og ned. Den er ikke stram, og Asta arbejder henimod ikke at bruge hjælpe- midler. Asta bruger den som en sikkerhed, da hun føler sig tryg, når den er på, og det får hende til at slappe af.

Træning med bolde

Det vigtigste for Søs er at få rettet Astas holdning på hesten, så det ikke er hende, der kommer til at sidde skævt og laver spændinger i Ladina.
Søs starter med at sætte Asta på en stol, så hun
kan se, hvordan hun sidder. Søs sætter hende på to træningsbolde, som skal få hende til at mærke, at hun sidder rigtigt i sadlen. Hun skal kunne mærke begge sædeben lige meget.  

Kommenter artikel


(Kommentarer skal godkendes før de bliver vist)

Kommentarer

< Tilbage