< tilbage 23-07-2021 - 10:10

Ret ryggen!

Hvor tit har du hørt den kommentar? Måske fra en underviser under ridning, eller i al almindelighed i dagligdagen.

 

Hvis du har tendens til at runde skuldrene fremad og samtidig har for stor afstand imellem dine skulderblade, hvilket er almindeligt, hos mange, så kan underviseren/træneren bede dig om at rette dig op gentagne gange, uden at det har en langtidsholdbar effekt.

 

Det vil simpelt hen ikke kunne lade sig gøre rent fysisk – så uanset hvor meget man gør sig umage, er det svært at få en god holdning, og ydermere bevare den holdning ret længe ad gangen, uden at det begynder at føles anstrengende.

 

Hvorfor nu det?

Musklerne er blevet for korte og stramme på forsiden og samtidig for lange og slappe på bagsiden.

Da der er opstået en ubalance mellem skulder/bryst området, kræver det genoptræning. 

 

Tjek dig selv.

Du kan checke om afstanden mellem dine skulderblade er for stor, ved at få en person til at lægge sin hånd mellem dem, når du står oprejst i samme holdning som du plejer at have. Hvis der er mere end en god håndsbredde, er afstanden for stor. Måske føler du dig også øm i brystmusklernes tilhæftningspunkter, da de er blevet stramme og derfor er medvirkende til at trække skulderbladene fra hinanden. 

Det hele hænger uløseligt sammen

 

Samtidig får man ofte problemer med en god dyb vejrtrækning, da brystbenet synker ind mellem de rundede skuldre. Der kommer spændinger i den øverste del af ryggen, som samtidig kan give problemer med yderligere spændinger og smerte i den nederste del af ryggen (lænden). 


Det kan der heldigvis gøres noget ved med nogle gode øvelser på jorden. Først og fremmest er det vigtigt at få løsnet de spændte punkter.

 

Øvelser for bryst og ryg:

 

1. Stående: Du kan give dig selv akkupressur ved at trykke pege- eller langefingeren forsigtigt ind i brystmusklernes hæftepunkter og ryste lidt. Du vil sikkert opleve at være mere øm i den ene side.

Giv den ømme side lidt ekstra opmærksomhed.
Gør det gerne jævnligt for at vedligeholde en god blodgennemstrømning.

 

2. Liggende: Læg dig på et sammenrullet badehåndklæde, der er rullet fra hver side, så der er plads til rygsøjlen. Benene skal være bøjet så din lænd og fødderne kommer naturligt ned mod underlaget.

Stræk nu armene ud fra kroppen med håndfladerne opad. Lad armene hvile i gulvet og træk vejret godt igennem, så du åbner brystet. Åndedrættet hjælper med at aktivere brystbenet og strække de stramme brystmuskler.

Lig i min. 5 minutter for en god virkning. 

 

3. Stående: Flet fingrene bag ryggen, kip i bækkenet så dine sædeben peger lige ned mod gulvet.

Ånd dybt ind og stræk armene bagud, mens du tænker dig opad. Åndedrættet vil hjælpe dig.

 

Lav øvelserne dagligt, og du vil både have lettere ved at rette ryggen og samtidig få fornyet energi.

 

Kommenter artikel


(Kommentarer skal godkendes før de bliver vist)

Kommentarer

<