< tilbage 20-09-2012 - 15:19

Sadlen skal også passe rytteren

Problemer med din opstilling og bestemte ride øvelser kan skyldes at du ikke sidder optimalt i din sadel?

Har du tænkt over at problemer med din opstilling og bestemte ride øvelser kan skyldes, at du ikke sidder optimalt i din sadel?

 

Mange ryttere har været omkring mange forskellige sadelmærker og modeller. Særligt i disse tider, hvor der er helt utrolig mange sadler at vælge mellem. Det kan være frustrerende og koste dig dyrt i den sidste ende.

 

Fornylig havde jeg en rytter i mit træningslokale, der havde haft omkring 20 forskellige sadler. Hun mente at det havde kostet hende i omegnen af kr. 50.000,- at købe og sælge med tab hver gang. Derudover havde hun selv haft problemer med spændinger og nogen gange smerter i kroppen (sandsynligvis af at sidde forkert). Hun var oven i købet af den overbevisning, at den ene af sadlerne decideret var medvirkende årsag til at hendes hest var blevet halt, (hvilket også var dyrlægens mening), og ville derfor gerne have haft dækket dyrlægeomkostningerne af den forretning, som havde solgt sadlen. Det ville forretningen dog ikke, men tilbød hende i stedet en ny sadel – igen.

 

Der er jo mange ting at tage højde for, når der skal købes sadel. Sadlen skal selvfølgelig passe hesten/ponyen, men det er også virkelig vigtigt, at den passer rytteren, da rytteren med sin forkerte opstilling og skævheder, kan opbygge spændinger hos både sig selv og hesten.

 

Mit råd er derfor, at du, når du skal købe sadel, også konsulterer en fysisk træner, der udover at have et stort kendskab til human anatomi og fysiologi også ved noget om ridning.

 

Det kan nemlig godt være, at du føler dig vældig godt tilpas, selv om du f.eks. hænger lidt i din lænd. Hvis du også hænger/er flad i lænden til hverdag, og det er det sadlen indbyder til, vil du føle dig godt tilpas, selv om du sidder i en forkert holdning i netop den sadel.

 

Din krop skal kunne modtage hestens bevægelser, og det er svært, hvis du f.eks. bliver låst fast af for store knæpuder for høj bagsvidsel og meget meget mere. Måske føler du dig godt tilpas med al den støtte, men det vil i længden give problemer i din krop og dermed også i ridningen.

 

Jeg havde fornylig også besøg af en juniorrytter, som var i tvivl om hvilke af 3 sadler, hun skulle vælge. Alle 3 lå godt på hendes islandske hest, men hun havde allerede selv fundet sin favorit – en sadel hun havde lånt af en anden juniorrytter. Da jeg så hende i de forskellige modeller, viste det sig, at hun sad mod højre. Den sadel hun selv gerne ville have var faktisk redet en anelse skæv og lå mere ned i højre side. Derudover var det en meget kort model med ganske meget støtte. Og som hun sagde ”min hest har så store bevægelser, så jeg skal føle at jeg sidder fast”. Derfor befandt hun sig, af flere forskellige årsager, selvfølgelig bare bedre i den sadel.

 

Man skal huske at stole på det man ser brug f.eks. et spejl, et hvidt eller nyvasket sadelunderlag for at se evt. skævt aftryk. Du kan ikke altid kun stole på det du mærker, for kroppen vil selvfølgelig søge det, der føles behageligt nu og her – og det er desværre ikke altid det rigtige.

 

Husk at tænke over det næste gang du sætter dig i sadlen ;o)

 

Mange hilsner – Søs

< Tilbage